wtorek, 21 lutego 2017

Kopiec kreta







Składniki: (
okrągła blaszka 17cm)
biszkopt:
-1 puszka czerwonej fasoli (waga pod odsączeniu 240g) 
-3 jajka 
-30g kakao
-50g gorzkiej czekolady
-szczypta soli
-2 łyżki syropu daktylowego/miodu
-50g rozpuszczonego masła klarowanego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżki ksylitolu

masa:
-2 puszki dobrze schłodzonego, tłustego mleka kokosowego (polecam real thai) 
(użyłam niecałe 2 puszki)
-2 łyżki ksylitolu

dodatkowo:
-2 banany
-sok z cytryny do skropienia bananów

Sposób przygotowania:
ciasto:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy
-fasolę odsączamy i płuczemy pod wodą
-fasolę łączymy z żółtkami, syropem/miodem oraz rozpuszczoną czekoladą i dokładnie blendujemy
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę (w między czasie dodajemy po trochu słodzik)
-zblendowaną fasolę łączymy z ubitą pianą, kakao i miksujemy na małych obrotach
-dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy
-piekarnik rozgrzewamy do 180 C
-ciasto pieczemy około 30 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-z ciasta ścinamy wierzch, około 1/3 ciasta i rozdrabniamy

bita śmietana:
-z puszek wyciągamy stałą część mleka, dodajemy słodzik i ubijamy na sztywno

następnie:
-banany kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały
-na spód ciasta nakładamy część bananów, następnie 3/4 bitej śmietany, znowu banany i resztę bitej śmietany
-całość posypujemy rozkruszonym ciastem
-wkładamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze :

  1. Śledzę blog od dawna, naprawdę jest to dla mnie świetne źródło inspiracji! Ciasto wygląda absolutnie obłędnie i na pewno zadowoli nie jednego łasucha! Zrobię na pewno! Pozdrowienia, www.patsycatsy.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Co i raz podczytuję tutaj przepisy - to niezwykłe, jak można zamienić dobrze nam znane niezdrowe słodycze w pełnowartościowe, zdrowe i smaczne rarytasy :) Kopiec Kreta osobiście uwielbiam i w takiej wersji na pewno by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa jaka jest kaloryczność 100 g ciasta. Próbowałaś wyliczyć?

    OdpowiedzUsuń