Ekspresowe ciasto kisielowe z jabłkami







Składniki:(blaszka 23x9)
-4 średnie jajka
-100ml rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-300ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
-70g przesianej mąki kokosowej
-2 kisiele truskawkowe bez cukru
-3 łyżki ksylitolu/erytrolu (można dać więcej)
-1 jabłko pokrojone w kostke
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

dodatkowo:
-1-2 łyżki ksylitolu/erytrolu zmiksowanego na cukier puder

Sposób przygotowania:
-białka oddzielamy od żółtek
-białka z łyżką ksylitolu ubijamy na sztywną pianę
-żółtka łączymy z mlekiem oraz kisielami i miksujemy, wlewamy tłuszcz, dodajemy mąkę kokosową, proszek do pieczenia i ponownie miksujemy
-ubita pianę łączymy z masą i delikatnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-masę przekładamy do blaszki, układamy jabłka i delikatnie je wbijamy
- pieczemy 35minut

-wyjmujemy i studzimy
-posypujemy cukrem pudrem

Smacznego i na zdrowie!


Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie zrobilam. Smakuje suuuuper - jak sernik. Dalam 2 ekspresowe kisielki bo nie mialam innych i mleko orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że smakowało :). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czy można uczyć innej maki? No orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jeśli zamienimy mąkę kokosową na np. orkiszową, to całkowicie zmienią się proporcje.
      Bowiem mąka kokosowa jako jedyna bardziej chłonie wodę od pozostałych mąk. Nie robiłam jeszcze ciasta kiesielowego z innej mąki, więc cieżko mi teraz powiedzieć jaką ilość musiałaby Pani użyć mąki orkiszowej lub innej.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. A na jakim etapie dajemy jabłko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przelaniu masy do blaszki, układamy na wierzchu jabłka i delikatnie je wbijamy :). Ciasto można zrobić bez jabłek. Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty