Ciasto Maxi King (bezglutenowe)






Składniki:(okrągła blaszka 17cm) 

kruche ciasto:
-3 średnie jajka L

-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-90g mąki kokosowej
-20g prawdziwego kakao
-10g mąki ziemniaczanej

-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

masa biała:
-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego (potrzebujemy 180g stałej warstwy z puszki)
-2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego

masa kajmakowa: 
-200g suszonych daktyli

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady min 90% kakao
-2 łyżki masła klarowanego
-2 łyżki mleka roślinnego

dodatkowo:
-100g orzeszków ziemnych prażonych/laskowych
Sposób przygotowania:
kruche ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i lekko je uklepujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimymasa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, aż będą miękkie
-daktyle odsączamy z wody i blendujemy je 

masa biała:
-z puszki wyjmujemy stałą warstwę, łączymy z kaszą, słodzidłem i dokładnie blendujemy
-dodajemy olej kokosowy i mieszamy

polewa czekoladowa: 
-czekoladę kroimy na małe kawałki, łączymy z masłem oraz mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-odstawiamy, aż lekko przestygnie

następnie:
-na spód ciasta nakładamy część białej masy, na to daktylową i ponownie białą
-obficie posypujemy orzechami
-polewamy czekoladą
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

20 komentarzy:

  1. Na tego batona ostatnio patrzyłyśmy w Lidlu i z trudem mu się oparłyśmy xD Trzeba zrobić domową wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Można czymś zastąpić daktyle ?
    Julka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żurawiną, rodzynkami, śliwki suszone

      Usuń
    2. Daktyle można zastąpić innymi suszonymi owocami, ale to już nie będzie ten sam smak :). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. O mniam jakie świetne ciasto! Wygląda na bardzo smaczne i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można mleko z puszki zastąpić mlekiem kokosowym z kartonu lub czymś innym , ale nie z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam mleka z puszki tyle, że nie otrzymałam wytrąconej gęstej części - bo ona mało kiedy się wytrąca tak naprawdę... Efekt? masa w postaci zupy, nawet zwiększenie proporcji kaszy nie pomogło.
      Nie wiem też jak można było z takiej ilości daktyli otrzymać taką grubą warstwę w cieście...

      Usuń
    2. Wytrąca się, jeśli użyje się odpowiedniego mleka ;). Efekt taki Pani uzyskała, bo nie użyła Pani stałej warstwy z puszki- nie ma co się dziwić. Nie rozumiem, jak można wykonać przepis nie trzymając się ściśle składników, a potem mieć pretensje, że coś nie wyszło. W takim wypadku już lepiej nie przygotowywać nic :). Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Jeżeli użyje Pani mleka kokosowego z zawartością min. 80% kokosu i włoży Pani puszkę z mlekiem do lodówki na przynajmniej dobę, to gwarantuję, że część stała oddzieli się od części płynnej :)
      15dag suszonych daktyli to dużo ( pod warunkiem, że są bez pestek) i jeżeli weźmiemy małą tortownicę to wystarczy na masę kajmakową z przepisu- daktyle muszą być zalane wrzątkiem i trochę popływać :D :D ( myślę, że spokojnie 15-20minut wystarczy żeby napęczniały wodą)

      Usuń
  5. można zastąpić olej kokosowy masłem klarowanym?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho wyszło obłędne :), warstwa kokosowa pycha, ale faktycznie również nie udało mi się otrzymać tak grubej warstwy z daktyli, była bardzo trudna do rozsmarowania i cieniutka. Może jakaś wskazówka :) ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto super planuje jutro je robić bo do tej pory kazdy Twój przepis na ciasto był u nas hitem i znikał szybciutko. Mam jednak pytanie czy w przepisie na mase kajmakową nie zapomniała pani czegoś dopisać?? tak się zastanawiam (patrząc jak inne ciasta robiłam z daktylową masą) czy daktyli nie jest za mało lub czy nie miała być np woda z nich dodana lub olej/mleko?? Proszę o podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiego blendera Pani używa do ciast z kaszy jaglanej? Mój ręczny nie daje rady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam blendera marki BRAUN. Niestety nie pamiętam jakie to model, bo mam już go dwa lata :)

      Usuń
  9. Witam :) Czy jajka mogę zastąpić "papką" z siemienia lnianego?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zamienić mąkę na np. amarantusową czy inną bezglutenową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale mąki kokosowej nie można zamienić na inną.

      Usuń
  11. Witam ile kalorii ma to ciasto?

    OdpowiedzUsuń