niedziela, 12 lutego 2017

Ciasto Maxi King (bezglutenowe)






Składniki:(okrągła blaszka 17cm) 

kruche ciasto:
-3 średnie jajka L

-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-90g mąki kokosowej
-20g prawdziwego kakao
-10g mąki ziemniaczanej

-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

masa biała:
-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego (potrzebujemy 180g stałej warstwy z puszki)
-2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego

masa kajmakowa: 
-200g suszonych daktyli

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady min 90% kakao
-2 łyżki masła klarowanego
-2 łyżki mleka roślinnego

dodatkowo:
-100g orzeszków ziemnych prażonych/laskowych
Sposób przygotowania:
kruche ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i lekko je uklepujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimymasa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, aż będą miękkie
-daktyle odsączamy z wody i blendujemy je 

masa biała:
-z puszki wyjmujemy stałą warstwę, łączymy z kaszą, słodzidłem i dokładnie blendujemy
-dodajemy olej kokosowy i mieszamy

polewa czekoladowa: 
-czekoladę kroimy na małe kawałki, łączymy z masłem oraz mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-odstawiamy, aż lekko przestygnie

następnie:
-na spód ciasta nakładamy część białej masy, na to daktylową i ponownie białą
-obficie posypujemy orzechami
-polewamy czekoladą
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

14 komentarzy :

  1. Na tego batona ostatnio patrzyłyśmy w Lidlu i z trudem mu się oparłyśmy xD Trzeba zrobić domową wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Można czymś zastąpić daktyle ?
    Julka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żurawiną, rodzynkami, śliwki suszone

      Usuń
    2. Daktyle można zastąpić innymi suszonymi owocami, ale to już nie będzie ten sam smak :). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. O mniam jakie świetne ciasto! Wygląda na bardzo smaczne i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można mleko z puszki zastąpić mlekiem kokosowym z kartonu lub czymś innym , ale nie z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam mleka z puszki tyle, że nie otrzymałam wytrąconej gęstej części - bo ona mało kiedy się wytrąca tak naprawdę... Efekt? masa w postaci zupy, nawet zwiększenie proporcji kaszy nie pomogło.
      Nie wiem też jak można było z takiej ilości daktyli otrzymać taką grubą warstwę w cieście...

      Usuń
    2. Wytrąca się, jeśli użyje się odpowiedniego mleka ;). Efekt taki Pani uzyskała, bo nie użyła Pani stałej warstwy z puszki- nie ma co się dziwić. Nie rozumiem, jak można wykonać przepis nie trzymając się ściśle składników, a potem mieć pretensje, że coś nie wyszło. W takim wypadku już lepiej nie przygotowywać nic :). Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Jeżeli użyje Pani mleka kokosowego z zawartością min. 80% kokosu i włoży Pani puszkę z mlekiem do lodówki na przynajmniej dobę, to gwarantuję, że część stała oddzieli się od części płynnej :)
      15dag suszonych daktyli to dużo ( pod warunkiem, że są bez pestek) i jeżeli weźmiemy małą tortownicę to wystarczy na masę kajmakową z przepisu- daktyle muszą być zalane wrzątkiem i trochę popływać :D :D ( myślę, że spokojnie 15-20minut wystarczy żeby napęczniały wodą)

      Usuń
  5. można zastąpić olej kokosowy masłem klarowanym?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kruchym cieście tak, ale w białej masie- nie

      Usuń
  6. Ciacho wyszło obłędne :), warstwa kokosowa pycha, ale faktycznie również nie udało mi się otrzymać tak grubej warstwy z daktyli, była bardzo trudna do rozsmarowania i cieniutka. Może jakaś wskazówka :) ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto super planuje jutro je robić bo do tej pory kazdy Twój przepis na ciasto był u nas hitem i znikał szybciutko. Mam jednak pytanie czy w przepisie na mase kajmakową nie zapomniała pani czegoś dopisać?? tak się zastanawiam (patrząc jak inne ciasta robiłam z daktylową masą) czy daktyli nie jest za mało lub czy nie miała być np woda z nich dodana lub olej/mleko?? Proszę o podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń