Banoffee - ciasto z bananami i toffi









Składniki:(forma okrągła 20cm)
spód:
-130g płatków owsianych
-70g mąki owsianej
-25g mąki ziemniaczanej
-60g wiórków kokosowych
-60g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-2 małe jajka lub 2 łyżeczki zmiksowanego siemienia lnianego rozpuszczonego w 100ml wody
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bio

masa toffi:
-200g suszonych daktyli
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego

bita śmietana:
-1-2 puszki tłustego mleka kokosowego (dobrze schłodzonego)- potrzebujemy 200g stałej warstwy(śmietanki)
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-kakao do posypania ciasta
-2 duże banany
-sok z cytryny

Sposób przygotowania:
spód:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 30minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy

masa toffi:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15minut
-odlewamy wodę, dodajemy olej i dokładnie blendujemy

bita śmietana:
-z puszki wyjmujemy tylko stałą warstwę, dodajemy słodzik i ubijamy na bitą śmietanę

następnie:
-banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny
-na spód ciasta nakładamy masę daktylową, na banany i bitą śmietanę
-całość posypujemy kakao
-wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy:

  1. O mniam! Cudowne ciasto, niesamowicie apetycznie się prezentuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, jest mega smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odlotowe ciacho. Gratuluje pomyslu. Przepis zapisuje:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Mamy wrażenie, że od tygodnia wszyscy na około robią banoffee xD To chyba znak, że też musimy zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jakiej formie robimy to ciasto, tzn. Okrągła prostokątna i o jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń