wtorek, 3 stycznia 2017

Pasztet sojowy z marchewką








Składniki:
-250g ziaren soi (u mnie od AGNEX)
-3 średnie jajka
-1 łyżka sosu sojowego
-1 łyżeczka soli
-pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
-1/3 łyżeczki pieprzu zmielonego
-pół łyżeczki majeranku
-3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego bez zapachowego
-3 łyżki płatków jaglanych
-1 średnia potarta marchewka
-1 średnia cebula poszatkowana
-2 ząbki czosnku

dodatkowo:
-garść słonecznika łuskanego

Sposób przygotowania:
-soję zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę i gotujemy w garnku do miękkości
-gotową soję pozbywamy wody i studzimy
-dodajemy jajka, czosnek oraz tłuszcz i dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, posypujemy słonecznikiem i pieczemy 40 minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz