piątek, 27 stycznia 2017

Delicje-ciasteczka z galaretką




Składniki:
-3 jajka M
-50g mąki kukurydzianej
-15g budyniu waniliowego bez cukru (bez cukru)
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
-30ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

dodatkowo:
-70g galaretki cytrynowej bez cukru+1,5 szklanki wrzącej wody
-3-4 łyżki erytrolu/ksylitolu
-150g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka kokosowego

Sposób przygotowania:ciastka:
-suche składniki mieszamy ze sobą
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem soli i łyżką słodzidła ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z resztą cukru miksujemy na puch
-ubitą pianę łączymy z żółtkami, dodajemy po trochu suche składniki cały czas miksując na małych obrotach
-wlewamy tłuszcz i delikatnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą łyżki nakładamy masę, pozostawiając odstępny między ciastkami
-pieczemy 10minut

galaretka:
-galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, dodajemy słodzik i energicznie mieszamy
-formę wykładamy folią i wylewamy galaretkę na około 5mm
-wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
-po tym czasie wyjmujemy galaretkę z formy i za pomocą okrągłej foremki wycinamy małe kółeczka

następnie:
-biszkopciki odwracamy na drugą stronę
-na każdy nakładamy galaretkę i wstawiamy do lodówki na około 30minut

polewa czekoladowa:
-czekoladę razem z mlekiem umieszczamy w naczyniu i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby czekolada przestygła

następnie:
-ciastka polewamy czekoladą i delikatnie ją rozprowadzamy
-wstawiamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!



3 komentarze :

  1. takie domowe delicje muszę być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że już jakieś pół roku odkładamy pieczenie własnych delicji? :D Chyba jednak w końcu musimy się na nie skusić :D

    OdpowiedzUsuń