wtorek, 24 stycznia 2017

Ciastka a'la jeżyki


Składniki:
spód:
-50g masła klarowanego
-120g płatków owsianych
-1 jajko M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-20g mąki ziemniaczanej/budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
-30g mąki kokosowej
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

masa daktylowa:
-100g suszonych daktyli
-1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady min 90% kakao lub mlecznej bez cukru (dobrej jakości)
-2 łyżki mleka roślinnego

dodatkowo:
-spora garść posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania: spód:
-składniki na spód przekładamy do miski i zagniatamy ciasto
-na blacie wykładamy papier do pieczenia, przykrywamy kolejnym i rozwałkowujemy ciasto
-za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-pieczemy 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy

masa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem , odstawiamy na 15 min i odlewamy wodę
-daktyle z olejem kokosowym dokładnie blendujemy

polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy (mieszamy dopiero, gdy czekolada dokładnie się rozpuści)

następnie:
-na ciasteczka nakładamy masę daktylową, orzechy oraz czekoladę
-gotowe jeżyki wstawiamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy :

  1. Rewelacyjny przepis. Dzisiaj robiłam i ciasteczka wyszły przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę!
      Na zdrówko :)

      Pozdrawiam, Aga

      Usuń
  2. Mistrzowski przepis!. Ciasteczka super smaczne. Nastepnym razem,zrobie z podwojnej porcji :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie czy masło rozpuścić czy nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń