Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z jabłkami, które powstało całkowicie spontanicznie. Tak naprawdę nie miałam żadnego pomysłu na wypiek, więc wymieszałam wszystkie dobre składniki, które miałam w szafce i efekt był zaskakująco smaczny! 




Składniki:
-100g suchej kaszy jaglanej + 200ml wody
-100g kakao
-1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego (będziemy potrzebowali samą śmietankę-200g)
-50g mąki kokosowej
-500g jabłek (waga po obraniu)
-1,5 szklanki płatków owsianych (można zamienić na inne)
-2 średnie jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-1 łyżka soku z cytryny
-4 łyżki ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady lub mlecznej bez cukru z dobrym składem
-4 łyżki mleka roślinnego
-spora garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, gotujemy do miękkości i odstawiamy aż ostygnie
-kaszę łączymy ze śmietanką(stała warstwa w puszce), jajkami i słodzikiem- całość dokładnie blendujemy
-jabłka trzemy na dużych oczkach, odciskamy aby pozbyć się wody i polewamy z sokiem z cytryny
-do masy dodajemy potarte jabłka, mąkę kokosową, płatki, kakao oraz proszek do pieczenia i wszystko miksujemy do połączenia składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 45min, wyjmujemy z piekarnika i studzimy

polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-dodajemy mleko i energicznie mieszamy
-odstawiamy aż ostygnie i nakładamy na ciasto

następnie:

-ciasto posypujemy orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!



7 komentarzy:

  1. wygląda fantastycznie, skusiłabym się na duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. NIe mam mleka kokosowego i nie mam możliwości zakupu :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności ze świetnym składem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne ciasto, konsystencja jest cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega apetyczne ciacho. Sklad rewelacyjny :-). Kradne przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. W przekroju wygląda tak pysznie, że aż opisać tego nie umiemy <3
    Wszystkiego dobrego, samych najsłodszych chwil w nowym roku :*

    OdpowiedzUsuń