Pierniczki bezglutenowe






Składniki:
-70g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego (u mnie od AGNEX)
-50g miodu
-1 jajko
-1 żółtko
-50g mąki kukurydzianej
-50g mąki owsianej bezglutenowej
-50g mąki kokosowej (u mnie od AGNEX)
-30g budyniu waniliowego bez cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru (u mnie od AGNEX)

polewa:
-40g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-30g prawdziwego kakao (u mnie od AGNEX)
-1-2 łyżeczki ksylitolu/erytrolu (u mnie od AGNEX)

Sposób przygotowania:
ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-na blacie wykładamy papier do pieczenia, układamy ciasto, przykrywamy kolejnym papierem i rozwałkowujemy
-wykrawamy ciasteczka
-rozgrzewamy piekarnik do 200C
-pieczemy 10-13minut

polewa:
-tłuszcz rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-dodajemy kakao, słodzik i mieszamy
-odstawiamy i studzimy

następnie:
-pierniczki smarujemy polewą i posypujemy różnymi dodatkami np. sezamem, słonecznikiem itp

Smacznego i na zdrowie!

7 komentarzy:

  1. z tylko owsianej wyjdzie? :D bo taka mam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, wyglądają na kruche. Tyle przepisów na pierniczki chciałabym wypróbować, a czas ograniczony :D Ale zapisuję, może akurat je upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A pierniczki wychodzą kruche jak ciastka czy są troszkę miękkie? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń