środa, 28 grudnia 2016

Jaglane słoiczki a'la Kinder Country






Składniki:
(2 średnie słoiczki)

biała masa:
-100g kaszy jaglanej
-2 szklanki +100ml mleka roślinnego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:

-1 tabliczka mlecznej czekolady bez cukru lub gorzkiej min 90% kakao
-3 łyżki mleka roślinnego/wody
-2 szklanki ekspandowanego orkiszu(można zastapić np. gryką lub jaglanką)

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą (1,5szklanki), słodzimy i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż przestygnie, wlewamy resztę mleka i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy 1 szklankę chrupków orkiszowych i mieszamy

warstwa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i intensywnie mieszamy
-odstawiamy, aby przestygła

następnie:
-słoiczki wypełniamy białą masą, następnie polewamy czekoladą i posypujemy resztą chrupków

Smacznego i na zdrowie!




2 komentarze :