czwartek, 22 grudnia 2016

Blok czekoladowy wegański






Składniki:
-100g kaszy jaglanej
-200ml mleka roślinnego
-1 puszka tłustego mleka kokosowego dobrze schłodzonego
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-80g kakao
-1 szklanka posiekanych orzechów
-1 szklanka posiekanych owoców suszonych (np. daktyle, morele)
-80g mąki kokosowego
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku
-zalewamy mlekiem roślinnym, gotujemy do miękkości i studzimy
-kaszę przekładamy do miski, dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę z puszki (stała warstwa na wierzchu)
-całość dokładnie blendujemy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto
-wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!
zBLOGowani.pl

2 komentarze :

  1. O! Po takiej czekoladzie na pewno nam nic by nie zaszkodziło <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm! Musiało być pyszne! Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń