Biała kutia z kaszy jaglanej

Kutia jest przepysznym i bogatym deserem Wigilijnym, którego podstawą jest są ziarna pszenicy. Z racji tego, że moja kutia jest bezglutenowa, to zamieniłam pszenicę na moją ulubioną kaszę jaglanę. Natomiast ciemny mak zamieniłam na biały- tak dla odmiany :)




Składniki:(3 małe porcje)
-100g kaszy jaglanej (u mnie od AGNEX)
-200ml wrzącej wody
-100g maku 
(u mnie od AGNEX)
-pół szklanki orzechów (najlepiej włoskie i migdały) 
(u mnie od AGNEX)
-pół szklanki suszonych moreli bez siarki
-pół szklanki suszonych fig bez siarki 
(u mnie od AGNEX)
-1 łyżka prawdziwego miodu

Sposób przygotowania:
-mak , orzechy oraz suszone owoce przekładamy do osobnych miseczek i zalewamy wodą- odstawiamy na całą noc
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miekkości (około 10minut)
-kaszę odstawiamy na bok i studzimy
-mak dokładnie odsączamy (można to zrobić za pomocą gazy) i mielimy w maszynce co mielenia
-orzechy oraz suszone owoce odsączamy z wody i drobno siekamy
-wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. U nas nie ma kutii tylko kluski z makiem ale taką wersję szczególnie z białym makiem chętnie byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty