czwartek, 29 grudnia 2016

Batony migdałowe w gorzkiej czekoladzie






Składniki:masa:
-250g migdałów
-1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego (będzie potrzebna tylko śmietanka-200g)
-1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
-50g mąki kokosowej

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 90% kakao
-4 łyżki mleka roślinnego

dodatkowo:
-garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:
-migdały zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki na całą noc
-rano odlewamy wodę
-orzechy przekładamy do blendera i blendujemy, następnie dodajemy tylko śmietankę z puszki (stała warstwa na górze puszki) i ponownie blendujemy
-dodajemy resztę składników i zagniatamy masę
-formujemy małe batoniki i wkładamy je do zamrażalnika na około 7 minut

polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-dodajemy mleko i energicznie mieszamy
-odstawiamy, aż przestygnie
-dokładnie smarujemy batoniki, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do zamrażalnika na około 10minut

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Świetny pomysł. :) Chętnie kiedyś wykorzystam ten przepis bo zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bounty w wersji migdałowej? Super pomysł :D

    OdpowiedzUsuń