sobota, 12 listopada 2016

Pierogi orkiszowo-gryczane z mięsem

Pierogi z mięsem należą do moich ulubionych pierogów. W sumie nie tylko ja je uwielbiam- moi bliscy również chętnie je zjadają :).
Dbam o zdrowie moich bliskich, więc postanowiłam przygotować zdrową wersję tradycyjnych pierogów, aby wykluczyć przetworzoną mąkę pszenną. No i udało się! Sam wygląd pierożków cieszy oczy, a smak zachwyci każde podniebienie :)

Ponieważ przygotowanie pierogów jest nieco pracochłonne i zajmuje wiele czasu. Warto przygotować większą ilość i zamrozić :).






Składniki:ciasto:
-1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
-1 szklanka mąki gryczanej
-niecałe pół szklanki gorącej wody
-1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego bezzapachowego/masła klarowanego
-1 jajko
-3/4 łyżeczki soli

farsz mięsny:
-600g mięsna mielonego wieprzowo-wołowego(zmieliłam wołowinę i szynkę wieprzową)
-1 średnia kiełbasa dobrej jakości (krótki skład i duża zawartość mięsa)- można pominąć i dać większą ilość mięsa mielonego
-liść laurowy, ziele angielskie
-1 mała marchewka
-kawałek selera
-1 ząbek czosnku
-1 łyżeczka majeranku
-1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
-1 średnia cebula
-sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania: 
farsz:
-mięso oraz resztę składników (oprócz cebuli) gotujemy do miękkości około 30minut
-cebulę podsmażamy na rumiany kolor i studzimy
-wszystkie składniki wyjmujemy z wody (oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego) i mielimy w maszynce
-gotowy farsz doprawiamy do smaku i łączymy z cebulą

ciasto:
-oby dwie mąki wsypujemy do miski, zalewamy wodą, dodajemy olej i mieszamy
-dodajemy jajko , sól i całość zagniatamy
-stolnicę obsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne
-odstawiamy na 30minut i przykrywamy zwilżoną ściereczką aby ciasto odpoczęło
-po upływaie czasu ponownie obsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto o grubości około 2-3mm
-za pomocą kubka wycinami kółka
-nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy boki, formując pierogi
-gotujemy we wrzątku około 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów

Smacznego i na zdrowie!

Skorzystaj z okazji:
10% zniżki na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE

 #Ambition


Ambition z dbałością

7 komentarzy :

  1. Ciekawe połączenie mąk w cieście i fajny farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wkradk sie blad,jesli chodzi o maki. Dwa razy jest podana orkiszowa. Natomiast przepis swietny :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. To mialo byc wkradl :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. maja piękny kolor od tej mąki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile sztuk / porcji przewiduje się zgodnie z podanymi proporcjami?

    OdpowiedzUsuń