Piernik z fasoli z powidłami i kremem

Święta tuż tuż, na piernika czas nadszedł już! :)

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie - wielu z nas zastanawia się nad Świątecznym menu. Dlatego już dzisiaj podrzucam Wam pomysł na dietetyczny, zdrowy i łatwy piernik, którego nie może zabraknąć na Świątecznym stole.

Ciasto zostało wykonane z fasoli z dodatkiem kakao i aromatycznej przyprawy do piernika. Natomiast krem przygotowałam z kaszy jaglanej, dodałam powidła porzeczkowe bez cukru, a całość polałam czekoladą z dodatkiem orzechów. Palce lizać!





Składniki:
-1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu 240g)
-30g mąki owsianej
-2 płaskie łyżki kakao
-2 łyżki miodu
-2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
-100ml rozpuszczonego masła klarowanego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru
-3 średnie jajka
-łyżka soku z pomarańczy
-szczypta soli

krem:
-150g kaszy jaglanej
-2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-kilka łyżek powideł bez cukru (użyłam porzeczkowych)
-1 tabliczka gorzkiej czekolady/mlecznej bez cukru
-spora garść potłuczonych orzechów (użyłam włoskich, ziemnych i migdałów)

Sposób przygotowania:
-fasolę odsączamy i płuczemy pod wodą
-fasolę łączymy z żółtkami, miodem oraz kakao i dokładnie blendujemy
-białka jaja z dodatkiem soku z pomarańczy oraz soli ubijamy na sztywną pianę
-zblendowaną fasolę łączymy z ubitą pianą i delikatnie mieszamy
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
-piekarnik rozgrewamy do 180C
-ciasto pieczemy około 35-40 minut i studzimy
-ciasto kroimy tak, aby powstały 3 blaty

krem:

-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku
-zalewamy 2 szklankami mleka, słodzimy i gotujemy do miękkości
-gotową kaszę odstawiamy aby lekko przestygła, dodajemy resztę mleka i blendujemy na gęsty krem

następnie:
-1 blat ciasta smarujemy kremem jaglanym, na to nakładamy powidła
-przykrywamy kolejnym blatem i potwarzamy czynność
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i energicznie mieszamy
-odstawiamy aż przestygnie, polewamy ciasto i obficie posypujemy orzechami
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!




Skorzystaj z okazji:
10% zniżki na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE

 #Ambition


Ambition z dbałością

Komentarze

  1. Hmmm ciekawe, z fasolą.Wygląda fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm, jako jesienna miłośniczka pierników powinnam chyba wypróbować Twój ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie tyle fasolowych propozycji, że aż ostatnio nie zapomniałam o zakupie jednej puszki i pewnie coś będę tworzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernik z fasoli robiłyśmy w ubiegłym roku i rozszedł się w jeden wieczór :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty