Jaglany snickers w słoikach




Składniki: (2 średnie słoiczki lub 3 małe)
biała masa:
-100g kaszy jaglanej
-2 szklanki mleka roślinnego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

masa 'karmelowa'
-150g suszonych daktyli
-1/4 szklanka wody

dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-3 łyżki mleka roślinnego/wody
-spora garść posiekanych orzeszków ziemnych
-2 szczypty soli himalajskiej

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą (1,5szklanki), słodzimy i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż przestygnie, wlewamy resztę mleka i blendujemy na gęsty krem

masa karmelowa:
-daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin aż zmiękną (można sparzyć wrzątkiem i odstawić tylko na 15minut)
-odlewamy wodę, wlewamy świeżą i blendujemy na gęsty krem

warstwa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy wodą i energicznie mieszamy

następnie:
-do słoiczków nakładamy białą masę, następnie daktylową, posypujemy orzeszkami i powtarzamy czynność od początku
-wierzch posypujemy sporą ilością orzeszków oraz solą himalajską

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Nikt by przy takim deserze nawet nie pomyślał o zjedzeniu oryginalnego Snickersa, bo takie słoiczki są o wiele lepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. w przepisie w części "biała masa" jest wpisane mleko roślinne, później w przygotowaniu nie jest uwzględnione... jest niepotrzebne czy co z nim zrobić, użyć zamiast wody?

    OdpowiedzUsuń
  3. -kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą (1,5szklanki) <<< tu chyba chodzilo o mleko ;-)

    OdpowiedzUsuń