Jaglane słoiczki a'la monte






Składniki: (2 średnie słoiczki lub 3 małe)
biała masa:
-100g kaszy jaglanej 
-2 szklanki mleka roślinnego(użyłam ryżowego)
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu 

dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady lub mlecznej bez cukru
-100ml mleka roślinnego
-100g orzechów laskowych zmiksowanych na pył 
-garść posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy mlekiem (1,5 szklanki), słodzimy i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż przestygnie, wlewamy resztę płynu i blendujemy na gęsty krem

warstwa czekoladowo-orzechowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,wlewamy mleko i energicznie mieszamy
-czekolade studzimy, łączymy z orzechami i mieszamy

następnie:
-do słoiczków nakładamy część białej masy, następnie czekoladową i znowu białą
-posypujemy orzechami laskowymi
-wkładamy do lodówki na około 30minut (najlepiej smakuje na zimno)


Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz:

  1. Angelika jest szczególnie fanką Monte, więc na pewno byłaby szczęśliwa z takiego deseru :D

    OdpowiedzUsuń