piątek, 14 października 2016

Makowiec na jaglanym biszkopcie





Składniki(forma 22-23cm):
biszkopt:
-3 małe jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej

-60g suchej kaszy jaglanej
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
-30g mąki ziemniaczanej
-30g rozpuszczonego , ostudzonego masła klarowanego/oleju kokosowego


masa makowa:
-3/4 szklanki maku
-120g suszonych daktyl (niecała szklanka)
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego

polewa czekoladowa:
-70g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-4 łyżki wody

dodatkowo:
-garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
-mak oraz suszone owoce zalewamy wodą(w osobnych miskach) i odstawiamy na całą noc

biszkopt:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i studzimy
-mąkę łączymy z proszkiem i sodą- mieszamy
-białka oddzielamy do żółtek
-białka jaja z dodatkiem soli ubijam na sztywną pianę
-żółtka jaja miksujemy ze słodzikiem i miksujemy na puch. Następnie dodajemy kaszę i dokładnie blendujemy
-do masy dodajemy ubitą pianę z białek oraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy na małych obrotach
-na koniec wlewamy tłuszcz i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy 30minut
-wyciągamy z piekarnika i studzimy

masa makowa:
-mak dokładnie odsączmy (najlepiej za pomocą gazy)
-mak łączymy z daktylami, olejem i blendujemy

polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i mieszamy

następnie:
-na biszkopt wykładamy masę makową i polewamy czekoladą
-posypujemy płatkami migdałów
-wkładamy do lodówki na około godzinę

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze :

  1. Ale nam tu wyskoczyłaś z makiem <3 Teraz ciągle będziemy o tym ciachu myślały <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam podobne tylko ze wersje bardziej nie fit:) twoja propozycja jest cudna.Mozna wiedziec jakiej foremki uzylas?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką konsystencję miał biszkopt ? Bardziej kremową czy bardziej biszkoptową ? ;)

    OdpowiedzUsuń