Kostka dyniowa z kremem czekoladowym




Składniki:
-300g świeżej dyni hokkaido
-1/3 szklanki mleka roślinnego
-2 małe jajka
-50g rozpuszczonego oleju kokosowego
-80g mąki owsianej
-2 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu
-1 łyżeczka startej skórki z cytryny (prędzej spażyć cytrynę wrzątkiem)

dodatkowo:
-kilka łyżek dobrej jakości kremu czekoladowego

Sposób przygotowania:
-dynię drobno kroimy i gotujemy w mleku do miękkości(dynia musi wchłonąć całe mleko)- odstawiamy i studzimy
-dynię z dodatkiem żółtek oraz cukru blendujemy na gęsty krem
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywnę pianę i łączymy z masą dyniową
-dodajemy po trochu mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na małych obrotach, na koniec wlewamy tłuszcz, dodajem skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy 40minut
-ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i smarujemy kremem czekoladowym

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Nie moge jesc jajek i glutenu czym moge zastapic te produkty bardzo prosze o podpowiedz Teresa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować zastąpić jajka 2 łyżkami nasion Chia gdyż jest to wegański zamiennik jajek ma zdolności silnie absorbujące wodę więc ładnie zwiąże ciasto uprzednio należy rozrobić naasiona w odrobinie mleka roślinnego lub wody. Z płatków owsianych z certyfiaktem BEZGLUTENOWE mozna zrobic mąkę owsianą wystarczy je rozdrobnić w dobrym mikserze lub Thermomixie :)

      Usuń
  2. Pysznie się prezentuje :D Zrobiłyśmy fasolowe ciacho dyniowe z Twojego konkursowego przepisu i jest miazga!!! <3 Na blogu pojawi się na Halloween :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty