czwartek, 27 października 2016

Dyniowo-cynamonowe batoniki (bez pieczenia)



Składniki (7 batoników):
-3/4 szklanki puree z dyni (około 400g świeżej dyni)*
-pół szklanki mąki migdałowej
-1 szklanka wiórków kokosowych
-1,5 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła

polewa czekoladowa:
-60g gorzkiej czekolady min. 90% kakao
-3 łyżki wody

dodatkowo:
-garść posiekanych orzechów (u mnie migdały)

*aby przygotować puree wystarczy świeżą dynie pokroić na kawałki i upiec w piekarniku w temperaturze 180-200C przez około 40minut (do miękkości)

Sposób przygotowania:
-wszystkie składniki zagniatamy i formujemy batoniki
-wkładamy do zamrażalnika na około 10minut
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na koniec dodajemy wodę i energicznie mieszamy
-batoniki polewamy czekoladą i posypujemy migdałami lub innymi orzechami
-wkładamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!



6 komentarzy :

  1. Zdecydowanie powinni takie batoniki sprzedawać :D :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie!
    Mimo późnej pory, skusiłabym się na takiego pysznego batonika! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Paskudne wyszły ��Nikt u mnie tego nie chciał jeść

    OdpowiedzUsuń