niedziela, 4 września 2016

Torcik czekoladowy z malinami i polewą z białej czekolady









Składniki:

ciasto:
-1 puszka czerownej fasoli
-3 średnie jajka S
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu
-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 lyżeczka proszku do pieczenia BIO
-30g karobu
(u mnie od BAKRA) (można zastąpić kakao)
-2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
(u mnie od BAKRA)
(można zastąpić miodem)
-1/2 łyżeczki sproszkowanej wanili

biała polewa:
-100g dobrej jakości białej czekolady bez cukru (kupiłam w eko sklepie)
-1 kostka gorzkiej czekolady

bita śmietana:
-1 puszka tłustego i dobrze schłodzonego mleka kokosowego
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-garść malin
-garść aroni

Sposób przygotowania:
ciasto:
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i miksujemy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-kroimy tak, aby powstały 2 blaty

bita śmietana:
-wyciągamy z puszki tylko stałą masę, która jest na wierzchu puszki
-łączymy ze słodzidłem i miksujemy na bitą śmietanę
polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy

następnie:
-na 1 blat ciasta nakładamy bitą śmietanę i układamy maliny
-przykrywamy kolejnym blatem, polewamy czekoladą i ponownie układamy owoce
-posypujemy potartą czekoladą
-wkładamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :