Tofurnik z polewą czekoladowo-kawową





Składniki:
-70g suchej kaszy jaglanej (u mnie od zdrowymarket24)

-750g tofu (u mnie od zdrowymarket24)
-niecałe pół szklanki erytrolu lub ksylitolu  
(u mnie od zdrowymarket24)
-pół szklanki soku z pomarańczy
-pół szklanki mleka roślinnego
-50g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego (ja wolę masło) 
(u mnie od zdrowymarket24)
-2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (każdy po 45g) 
(u mnie od zdrowymarket24)
-1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru - ja użyłam z dodatkiem kawy 
(u mnie od zdrowymarket24)
-kilka plasterków świeżej pomarańczy (zanim pokroisz sparz wrzątkiem)

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i studzimy
-kaszę łączymy z pozostałymi składnikami (oprócz budyniów i tłuszczu) i wszystko blendujemy na głądką masę
-na koniec dodajemy tłuszcz oraz budynie i miksujemy aż wszystko się połączy
-piekarnik nastawiamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika
-pieczemy 15minut następnie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy przez kolejne 40minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 4 łyżki wody
-całość dokładnie mieszamy i studzimy
-ciasto smarujemy polewą czekoladową i układamy kawałki świeżej pomarańczy

Następnie:
-ciasto wkładamy do lodówki na kilka dobrych godzin, a najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Tofurnik prezentuje się bosko. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tofurnik prezentuje się bosko. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty