Tarta z kremem dyniowo-czekoladowym









Składniki:
ciasto:

-150g suchej kaszy jaglanej (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki wiórków kokosowych
-3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego+ pół szklanki ciepłej wody
-2 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej
-pół szklanki wiórków kokosowych
-1 łyżka mąki kokosowej
-2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
(u mnie od AGNEX)

wypełnienie:
-400g świeżej dyni
-1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 90% kakao
-25 łyżek mleka roślinnego
-4 łyżki oleju kokosowego
-1 szklanka suszonych daktyli (u mnie od AGNEX)
-1/3 łyżeczki zmielonej wanili (u mnie od AGNEX
-1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu ( u mnie od AGNEX)

dodatkowo:
-garść orzechów nerkowca ( u mnie od AGNEX)

Sposób przygotowania:
ciasto:

-kaszą prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
-kaszę odstawiamy aż lekko przestygnie (musi być ciepła)
-siemie lniane rozpuszczamy w wodzie, mieszamy i czekamy aż powstanie 'glut'
-kaszę łączymy z siemieniem, pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-zwilżamy dłonie wodą i wykładamy ciasto
-wkładamy do zamrażalnika na około 10minut
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-spód pieczemy 15minut i studzimy

wypełnienie
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-dynię dokładnie myjemy, pozbywamy pestek i kroimy na małe kawałki
-pieczemy 30minut do miękkości
-daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na około 30minut
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy
-wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej kokosowy oraz przyprawy i dokładnie blendujemy

następnie:
-na spód tarty wykładamy krem i posypujemy orzechami nerkowca
-wkładamy do lodówki na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze: