środa, 28 września 2016

Sernik z kaszą jaglaną i granatem






Składniki:
-500g zmielonego twarogu półtłustego
-100g kaszy jaglanej
-pół szklanki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka sproszkowanej wanili
-2 małe jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
-55g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
-100ml gęstego jogurtu naturalnego
-szczypta soli
-50g rozpuszczonego, ostudzonego masła klarowanego
-1 granat

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 15minut. Odstawiamy i studzimy
-białka jaja oddzielamy od żółtek
-żółtka z dodatkiem  łyżek słodzidła ubijamy na puch
-białka jaja z dodatkiem soli miksujemy na sztywną pianę- pod koniec dodajemy 2 łyżki słodzidła i dalej ubijamy
-kaszę, twaróg, żółtka oraz resztę słodzidła łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy budyń, proszek do pieczenia, jogurt oraz wanilię i mieszamy
-na koniec masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz tłuszczem i ponownie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i obficie posypujemy ziarenkami granatu
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-pieczemy 60 minut
-studzimy przy lekko uchylonym piekarniku , następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :

  1. Zawsze robimy albo sernik albo jagielnik i nigdy nie pomyślałyśmy żeby to połączyć :D Ale super <3

    OdpowiedzUsuń