sobota, 10 września 2016

Pomarańczowo-kokosowe batoniki z ciecierzycy





Składniki:
-1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu 240g)
-pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-1 mały banan
-1 jajko M
-pół szklanki wiórków kokosowych
-1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej/tapioki
-1 łyżka mąki kokosowej
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego/smalcu

dodatkowo:
-1 łyżka miodu
-garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-ciecierzycę wyjmujemy z wody i płuczemy
-ciecierzycę łączymy ze wszystkimi składnikami (oprócz wiórków) i blendujemy
-dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy masę do blaszki
-ciasto pieczemy 40minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-kroimy na kawałki o kształcie batoników, smarujemy miodem i posypujemy wiórkami

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze :

  1. Obłędne :) i jeszcze zdrowe... odpłynęłam totalnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiedziałyśmy, że z ciecierzycy można wyczarować wiele przysmaków, ale ten pomysł bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Batoniki wyglądają obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem ciekawa jak smakują, bo powiem szczerze, że ciecierzycowych batoników jeszcze nie jadłam! ;)

    OdpowiedzUsuń