Ryż z kurkumą, ciecierzycą i warzywami






Składniki:
-100g ryżu długoziarnistego + 1 szklanka wody i 3/4 szklanki mleka kokosowego
-pół szklanki ciecierzycy
(u mnie od AGNEX)
-pół łyżeczki kurkumy
-1 łyżka oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-2 świeże papryki (zielona i czerwona)
-2 ząbki czosnku
-1 średnia cebula
-sól, pieprz do smaku
-garść orzeszków ziemnych (u mnie od AGNEX)
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-1 łyżka soku z cytryny



Sposób przygotowania:
-ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę i gotujemy do miękkości
-ryż prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą oraz mlekiem i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę, sól i mieszamy
-paprykę dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę
-cebulę , czosnek drobno siekamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu i smażymy paprykę, następnie dodajemy cebulę, czosnek i mieszamy
-całość podlewamy niewielką ilością wody, sokiem z cytryny i dusimy pod pokrywką aż wszystko zmięknie
-do warzyw wrzucamy ciecierzycę, ryż i przyprawiamy-wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut
-gotowe danie nakładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki oraz orzeszkami

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Już czuję ten smak! Danie musi być obłędne!
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiałybyśmy się naprawdę powstrzymywać aby najpierw nie powyjadać naszych ulubionych orzeszków :D Świetne połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty