Pizza orkiszowo-gryczana z kurkami






Składniki:ciasto:
-1,5 szklanki mąki gryczanej (zmiksowałam kaszę gryczaną niepaloną-
u mnie od AGNEX)
-2 szklanki mąki orkiszowej
-7g suchych drożdży
-1,5 szklanki ciepłej wody
-30ml rozpuszczonego masła klarowanego
-pół łyżeczki cukru
-1/3 łyżeczki soli
-pół łyżeczki czosnku suszonego (u mnie od AGNEX)

Składniki na pizze dobieramy według własnych upodobań. U mnie:
-ser
-świeże kurki
-cebula
-dobrej jakości szynka/kiełbasa
-papryka chili

sos pomidorowy:
-pół opakowania przecieru pomidorowego
-1 łyżeczka przyprawy (suszone pomidory, oregano, chili-u mnie od AGNEX)


Sposób przygotowania:
sos:
-przecier wlewamy na patelnię dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia aby sos się zredukował. Jak sos już zgęstnieje, zdejmujemy z ognia

pizza:
-mąkę mieszamy z drożdżami, powoli dolewamy wodę oraz tłuszcz i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby wyrosło na około 1h
-w między czasie kurki z cebulką podsmażamy na patelni
-ciasto ponownie zagniatamy - jeśli klei się do ręki można dosypać odrobinę mąki
-ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość
-piekarnik rozgrzewamy do 100C i wyłączamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy spód pizzy
-ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30min aby ciasto stało się pulchniejsze
-ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy na nim ulubione składniki
-zwiększamy temperaturę do 200C i pieczemy pizzę przez 20 minut

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty