środa, 24 sierpnia 2016

Gryczane pancakes z cynamonem i owocami





Składniki:
-pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
-1 średnie jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
-1 łyżeczka syropu daktylowego/miodu
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia
-szczypta soli
-1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu
-1/3 łyżeczki cynamonu

polewa; (opcjonalnie)
-1,5 łyżki odżywki białkowej (u mnie od kulturysta.com)
-1 łyżka wody/mleka kokosowego

dodatkowo:
-ulubione owoce
-pół kostki gorzkiej czekolady 90% kakao potartej na tarce

Sposób przygotowania:
-kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-odlewamy wodę, kaszę dokładnie płuczemy
-białko jaja z dodatkiem soli i słodziła ubijamy na sztywną pianę
-kaszę łączymy z żółtkiem i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy pianę oraz resztę składników i dokładnie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu i smażymy placki z oby dwóch stron na rumiany kolor
-odżywkę białkową łączymy z wodą/mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy
-placki z dodatkiem owoców układamy na talerzu, polewamy polewą i posypujemy czekoladą

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy :

  1. Kocham naleśnikowe torciki, a ten szczególnie mi przypadł ze względu na obecność kaszy gryczanej. :)
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pankejki wiadomo, że super ale talerzyk jest przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super, na śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń