poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Czekoladowy torcik z fasoli z galaretką porzeczkowo-kokosową






Składniki (blaszka 17cm):

biszkopt:
-1 puszka fasoli (waga pod odsączeniu 240g) (u mnie od freedelikatesy)
-3 jajka (u mnie od freedelikatesy)
-4 łyżki kakao 
-szczypta soli
-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 
(u mnie od freedelikatesy)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 
(u mnie od freedelikatesy)
-4 łyżki erytrolu (u mnie od freedelikatesy)

galaretka:
-500ml mleka kokosowego
-garść czarnej porzeczki
-2 łyżeczki żelatyny

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekoledy min. 90% kakao
-100ml mleka kokosowego/wody

dodatkowo:
-spora gaść chipsów kokosowych 
(u mnie od freedelikatesy)-garść czarnej porzeczki
-3 łyżki erytrolu

Sposób przygotowania:
biszkopt:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i dokładnie mieszamy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-biszkopt będzie lekko zapadnięty i z małymi wgłębieniami- nalez wyrównać to nożem
-biszkopt kroimy tak aby powstały 2 blaty

galaretka:
-1/2 szklanki mleka kokosowego przelewamy do garnuszka, dodajemy słodzik i doprowadzamy do wrzenia
-mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i bardzo szybko mieszamy aż się rozpuści
-dodajemy resztę mleka i ponownie mieszamy
-mleko dzielimy na dwie części i przelewamy do pojemników; do jeden miski dodajemy porzeczkę i blendujemy na gęsty krem. Pozostałą część odkładamy na bok.
-porzeczkową masę wkładamy do zamrażalnika na 10minut aż galaretka zacznie tężeć

następnie:
-na 1 blat biszkoptu nakładamy porzeczkową galaretkę, następnie białą
-przykrywamy kolejnym blatem

polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-wlewamy mleka i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy
-czekoladę ostawiamy na bok aby ostygła

następnie:
-cały torcik polewamy polewą czekoladową (włącznie z bokami tortu) i posypujemy chipsami kokosowy oraz czarną porzeczką

-gotowy tort wstawiamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :

  1. Już dawno nie robiłyśmy ciasta z fasoli a teraz nabrałyśmy apetytu na takie wilgotne ciacho :D Fajny pomysł z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń