Ciasto pomarańczowo-dyniowe z pianką czekoladową






Składniki(blaszka 21x19cm):ciasto:
-1 puszka białej fasoli
-3 średnie jajka
-60g mąki jaglanej
-2 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej
-4 łyżki cukru kokosowego
-150g surowej dyni
-5 łyżek świeżego soku z pomarańczy
-2 łyżki startej skórki od pomarańczy
-szczyta soli
-1/3 łyżeczki cynamonu
-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego/masła klarowanego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

pianka czekoladowa:

-1 szklanka mleka kokosowego
-4 łyżki kakao
-2 łyżeczki żelatyny
-1 łyżka cukru kokosowego

Sposób przygotowania:
-dynię gotujemy do miękkości i studzuimy
-fasolę odsączamy z wody i płuczemy
-suche składniki mieszamy ze sobą
-żółtka z dodatkiem cukru miksujemy na puch
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-fasolę łączymy z żółtkami, sokiem oraz dynią i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy cynamon oraz ubite białka i mieszamy
-dodajemy po mału suche składniki oraz tłuszcz i miksujemy na małych obrotach
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy całą masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40minut i studzimy

pianka czekoladowa:
-mleko kokosowe łączymy z kakao, oraz cukrem
-przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i bardzo szybko mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki)
-całość odstawiamy i czekamy aż masa zacznie tężeć (ja wkładam do zamrażalnika na około 15minut)
-masę czekoladową przekładamy na ciasto, posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki na około 1h

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Już czas rozpocząć przerabiać dynie! :D Świetny sposób na jej wykorzystanie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smakowicieee :D czy moge uzyc mleka kokosowego wlasnej roboty, czy musi byc geste tzn z puszki?

    OdpowiedzUsuń