CIASTO MLECZNA KANAPKA

Mleczna kanapka, to kanapka biszkoptowa przełożona mlecznym kremem, którą doskonale kojarzymy z reklam. Najbardziej z tej reklamy utknęły mi w głowie słowa: "mleko, miód i biszkopt-najlepsza rzecz jaka może wpaść między posiłkami". Nie dajmy się nabrać i zwieść reklamom!
"Mleczna kanapka" to zwykły bezwartościowy i miękki baton pełen cukru, a nie kanapka. Nie jest to właściwy wybór na przekąskę, czy na drugie śniadanie.
Dzisiaj przedstawiam Wam swoją propozycję zdrowej, mlecznej kanapki, która przygotowałam na bazie fasoli i przełożyłam kremem kokosowym :).


👉 -bez cukru
👉 -bez mąki pszennej
👉 -bez utwardzonych olejów roślinnych
👉 -bez konserwantów, spulchniaczy, emuglatorów itp







Składniki: (blaszka 23x10)
biszkopt:

-1 puszka czerwonej fasoli (waga pod odsączeniu 240g) 
-3 jajka 
-4 łyżki kakao 
-szczypta soli
-3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego

-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

-4 łyżki erytrolu/ksylitolu
masa:
-1 puszka dobrze schłodzonego i tłustego mleka kokosowego 400ml
-1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

polewa czekoladowa:
-50-60g gorzkiej czekolady 90% kakao

-2 łyżki mleka roślinnego

Sposób przygotowania:
biszkopt:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i miksujemy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-biszkopt kroimy tak aby powstały 2 blaty
polewa czekoladowa:
-czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej

-na koniec mieszamy, odstawiamy i lekko studzimy

masa:
-z puszki wyciągamy śmietankę, która jest na wierzchu
-dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę

następnie:
-na blat ciasta wykładamy bitą śmietanę, przykrywamy kolejnym blatem i polewamy polewą czekoladową
-wkładamy do lodówki na około godzinę

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Ależ ono wygląda obłędnie !!! Cudne ciacho !

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to doskonała alternatywa dla kupnych słodkości...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłyśmy swoją wersję mlecznej kanapki :D Podobnie bo też z fasoli :D Naprawdę warto zrobić takie ciacho samemu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie: czy ono naprawdę wychodzi takie ładne? Robił ktoś? Proszę też, aby Autor się nie pogniewał, ale pytam amatorów pieczenia, a nie takich wytrawnych mistrzów ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładne zdjęcia. Rzadko na blogach kulinarnych widać takie starania :-). I ogólnie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za miłe słowa.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda pięknie i smakowicie. A tak poza tym to bardzo smacznie tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A blaszka do pieczenia jakie powinna mieć wymiary na tą ilość ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty