Placki gryczane z kapustą kiszoną i papryką






Składniki:

-pół szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej (u mnie od AGNEX)
-3 łyżki mąki orkiszowej
-2 łyżki mąki z tapioki
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 
(u mnie od AGNEX)
-spora garść kapusty kiszonej
-1/3 świeżej papryki
-sól, pieprz do smaku
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół łyżeczki soku z cytryny
-1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:
-kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę od kaszy i płuczemy kaszę pod wodą
-do kaszy dodajemy wodą i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy resztę składników (oprócz warzyw) i mieszamy
-kapustę kiszoną odsączamy- można drobno pokroić
-paprykę myjemy i kroimy w kostkę
-do masy dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu i smażymy placki z oby dwóch stron
-podajemy z ulubionym sosem

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Czy można użyć mąki gryczanej zamiast kaszy? Podoba mi się ten pomysł z użyciem kiszonej kapusty. Nawet tylko wymieszana z podsmażonym makaronem dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale w tym przepisie nie da się zastąpić kaszy mąką. Proponuje wykonać placki gryczane z mąki gryczanej, ale z dodatkiem jajka wtedy powinno wyjść :).

      Usuń
  2. Ta kapusta musi naprawdę fajnie się wkomponować w smak gryki! :D Extra pomysł na placuszki :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty