piątek, 22 lipca 2016

Ostra zupa tajska ze schabem i grzybami mun

Kuchnia tajska jest uważana za jedną z najbardziej oryginalnych i najlepszych kuchni świata. Potrawy są pikantne i niezwykle aromatyczne, dzięki bogactwu stosowanych przypraw takich jak imbir, liście limonki, czy trawa cytrynowa. Kolejnym charakterystycznym i niezwykle ważnym składnikiem w kuchni Tajów jest oczywiście mleko kokosowe. Dodawane jest ono zarówno do mięs, zup, sałatek, sosów, czy pożywnych owocowych drinków.
Potrawy tajskie rozpieszczają kubki smakowe i  na długo pozostają w pamięci!
Zupa tajska, którą ostatnio przygotowałam bez dwóch zdań podbiła moje serce, zwłaszcza, że jestem miłośniczką ostrych smaków. Z pewnością na stałe zagości w mojej codziennej diecie :).



Składniki:
-1l wody
-500ml mleka kokosowego
-200g schabu
-1 cebula
-garść grzybów mun
-1 średnia marchew
-1 mała puszka kukurydzy bez cukru 170g
-2 małe papryki
-pół papryczki chili
-1 łyżka sosu sojowego
-2 łyżki oleju kokosowego
-szczypior
-1 łyżka przyprawy curry
-makaron ryżowy (ilość według preferencji)
-sól i pierz cytrynowy do smaku
-1/3 łyżeczki kurkumy
-sok z 1 limonki
-1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
-pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:
-grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut. Po upływie czasu wyjmujemy z wody i kroimy na mniejsze kawałki
-marchew myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki
-szczypior, papryczkę chili drobno siekamy
-paprykę kroimy w paski
-do garnka wlewamy wodę, mleko kokosowe, dodajemy marchew, cebulę i doprowadzamy do wrzenia
-mięso dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w paski
-mięso posypujemy curry i smażymy na oleju kokosowym, na rumiany kolor
-do garnka wrzucamy mięso, sos sojowy, paprykę, papryczkę chili,cebulę, kukrumę, imbir, pietruszkę oraz kukurydzę
-gotujemy do momentu aż papryka zacznie robić się miękka
-pod koniec gotowania dodajemy grzyby mun oraz sok z limonki. Całość gotujemy jeszcze około 15minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
-w między czasie przygotowujemy makaron według wskazówek na opakowaniu
-makaron nakładamy do misek i polewamy zupą

Smacznego i na zdrowie!


1 komentarz :

  1. Bardzo ciekawi nas smak takich nietypowych dań :D
    Ale pewnie za ostra by było dla nas :D

    OdpowiedzUsuń