Ogórki małosolne





Składniki:

-1L wody
-2 płaskie łyżki soli himalajskiej
-około 1kg świeżych i jędrnych ogórków gruntowych
-2 liście wiśni-1 łyżka przyprawy do ogórków kiszonych
(u mnie od AGNEX)
-1 duży liść chrzanu
-kawałek korzenia chrzanu
-1 ząbek czosnku
-2 baldachy suchego kopru
-kilka ziarenek pieprzu

Sposób przygotowania:
-wyparzamy słoik
-ogórki i liście dokładnie myjemy
-zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
-wszystkie składniki umieszamy w słoju i zalewamy wodą
-całość zamykamy i odstawiamy na minimum 1 noc.
Ja preferuje takie jednodniowe- takie najbardziej lubie :)



Smacznego :)!

2 komentarze:

  1. Dziś też zaprawiałam ogórki ;) To podstawa letnich grilli xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprawdzie wolę ogórki kiszone, ale małosolne to klasyk sezonu ogórkowego i po prostu nie wypada ich nie zrobić. Zgadzam się, że na grilla są obowiązkowe, świetnie komponują się z soczystym mięskiem. No i domowe są o niebo lepsze od sklepowych, choć trzeba starannie dobierać ogórki, żeby nie okazały się puste w środku. Przyprawy to kwestia gustu, niektórzy dodają jeszcze liście laurowe, gorczycę i liście porzeczki. Sama od czasu do czasu robię ogórki w garnku kamionkowym, wygodniej je podjadać ; )

    OdpowiedzUsuń