środa, 20 lipca 2016

Komosa ryżowa z grzybami leśnymi, pietruszką i tymiankiem






Składniki (na 1 porcję)
-40g suchej komosy ryżowej
(u mnie od AGNEX)
-spora garść grzybów leśnych 
-pół cebuli
-1 ząbek czosnku
-2 pieczarki
-sól, pieprz do smaku
-1/4 łyżeczki suszonego tymianku (u mnie od AGNEX)
-łyżka posiekanej, świeżej pietruszki
-masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:
-świeże grzyby dokładnie myjemy i suszymy, następnie kroimy 
-komosę płuczemy pod wodą
-w garnku zagotowujemy wodę (80ml wody) , wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut
-cebulę i czosnek drobno siekamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu, wrzucamy cebulę, czosnek grzyby i smażymy około 20 minut. W między czasie można podlewać odrobiną wody i dusić je pod przykrywką
-do kaszy dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawy oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy
-gotową kaszę przekładamy na talerz

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz