wtorek, 7 czerwca 2016

Wegetariańskie kotlety z komosy ryżowej i ziemniaków




Składniki:
-1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (u mnie od AGNEX)
-80g surowych ziemniaków
-1 surowe jajko
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-2 łyżki mąki jaglanej
-pół posiekanej cubuli
-sól, pieprz do smaku
-1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
-masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania
-ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach(skórkach) do miękkści
-jajko gotujemy na twardo. Następnie pozbywamy się skorupki i kroimy w kostkę
-ciepłe ziemniaki obieramy ze skórki i zgniatamy, łączymy z komosą ryżwą, jajkiem i pozostałymy składnikami
-zagniatamy masę i formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu, obsmażamy kotlety z oby dwóch stron i wyjmujemy z patelni
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety i pieczemy 30 minut, po 15 minutach przewracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :

  1. Komosę ostatnio to na kg możemy jeść a takie kotleciki z ziemniakami to fajne urozmaicenie obiadu :)

    OdpowiedzUsuń