poniedziałek, 20 czerwca 2016

SZAKSZUKA- jajka w pomidorach

Na przygotowanie szakszuki skusiłam się kilka dni temu. Wiele osób zachwalało sobie, że te danie jest banalne w przygotowaniu i mega smaczne, więc nie pozostało mi nic innego, jak zabrać się do pracy! Po spróbowaniu jajkach w pomidorach odrazu wiedziałam, że szakszuka będzie bardzo często gościła w moim menu. Myślę, że w Twoim również! :)

Czym jest szakszuka? Szakszuka w tłumaczeniu oznacza bałagan. Jest to danie, które pochodzi z m.in kuchni tunezyjskiej , składa się z ugotowanych jajek i sosu pomidorowego.






Składniki:
-1 czerwona papryka
-3 średnie pomidory
-1 biała cebula
-2 łyżeczki masła klarowanego
-3 małe jajka
-3 łyżki przecieru pomidorowego
-1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
(u mnie od AGNEX)
-pół łyżeczki przyprawy: pomidory z chilli i oregano (u mnie od AGNEX)
-1 łyżeczka czosnku niedzwiedziego (u mnie od AGNEX)
-1 łyżka posiekanego szczypiorku
-garść groszku
-sól do smaku

Sposób przygotowania:
-ceulę obieramy z łupin
-paprykę, pomidory dokładnie myjemy
-warzywa kroimy w kostkę
-cebulę z papryką smażymy na maśle klarowanym aż papryka zmięknie
-na patelnię wrzucamy pomidory, dodajemy przyprawy, groszek, prziecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy
-robimy 3 małe wgłębienia i wbijamy 3 jajka, przyprywamy i przyprywamy pokrywką aby jajka się ścieły. Na koniec posypujemy szczypiorkiem
-podajemy z pieczywem

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :