wtorek, 28 czerwca 2016

Placek jaglano-kokosowy z truskawkami i kruszonką





Składniki:(forma 21x19cm)
ciasto:
-400ml mleka kokosowego + 100ml wody

-150g suchej kaszy jaglanej
-2 łyżeczki siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody
-3 łyżki mąki jaglanej/owsianej
-1 łyżka mąki z tapioki/ziemniaczanej

-1 łyżeczka sody
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
-pół szklanki wiórków kokosowych
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu


kruszonka:
-niecałe pół szklanki wiórków kokosowych
-niecałe pół szklanki płatków owsianych
-40g rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki syropu daktylowego/miodu

dodatkowo:
-garść świeżych truskawek

Sposób przygotowania:ciasto:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy mlekiem kokosowym i wodą- gotujemy na miękkości i studzimy
-siemie lniane zalewamy wodą i odstawiamy, aż powstanie 'glut'
-ciepłą kaszę łączymy z siemieniem lnianym, sodą, octem i blendujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy wiórki, oby dwie mąki i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i rozprowadzamy ją równomiernie
-truskawki kroimy na pół i delikatnie wbijamy w ciasto
-piekarnik nastawiamy do 180C

kruszonka
-wszystkie składniki przekładamy do miseczki i zagniatamy (kruszonka będzie sypka)

następnie:
-ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika
-pieczemy około 40minut aż kruszonka będzie rumiana
-ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy całą noc

Smacznego i na zdrowie!

Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: KLIK




4 komentarze :