piątek, 13 maja 2016

Szarlotka z rabarbarem, budyniem kokosowym i pianką







Składniki:
ciasto:
-200g kaszy jaglanej (u mnie od AGNEX)
-30g oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-3 łyżki mąki kokosowej (u mnie od AGNEX)
-2 łyżki ziemniaczanej
-4 łyżki erytrolu (u mnie od AGNEX)
-3 żółtka
-1 szklanka wody

mus jabłkowy:
-4 średnie, słodkie jabłka
-1 łodyga rabarbaru
-2 łyżki erytrolu
-1 łyżeczka cynamonu

budyń kokosowy:
-1 puszka mleka kokosowego (400ml)
-2,5 łyżki maki ziemniaczanej
-2 łyżki wiórków kokosowych

pianka:
-3 białka jaja
-2 łyżki erytrolu

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy w wodzie do miękkości 
-pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i dokładnie studzimy
-kaszę przekładamy do dużego naczyniam dodajemy resztę składników i blendujemy na gęsty krem

mus:
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
-rabarbar myjemy i kroimy
-wszystko przekładamy do garnka, dodajemy słodzik, cynamon i dusimy do miękkości aż wyparuje woda

budyń:
-300ml mleka kokosowego doprowadzamy do wrzenia
-w 100ml mleka rozpuszczamy mąkę, dodajemy wiórki
-zmniejszamy ogień, wlewamy resztę mleka i szybko mieszamy
-gotujemy około 1 minutę aż budyń zgęstnieje i odstawiamy aż przestygnie

pianka:
-białka jaja z dodatkiem erytrolu ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę

następnie:
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 10 minut i wyjmujemy z piekarnika
-mus jabłkowy przekładamy na ciasto, na to nakładamu budyń i piankę
-zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy ciasto jeszcze 40minut

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze :

  1. I właśnie na takie połączenie jabłek z rabarbarem mamy od jakiegoś czasu bardzo ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis i bez glutenu, u mnie właśnie piecze się pleśniak z rabarbarem ale ten przepis tez sobie zapiszę :)

    OdpowiedzUsuń