Owsiano-jaglany biszkopt z rabarbarem i kruszonką


Niesamowicie lekkie i puszyste ciacho biszkoptowe do którego pasują każde owoce, a w szczególności kwaskowaty rabarbar. Obowiązkowo musi być przygotowane z dużą ilością zdrowej kruszonki!

Ciasto robi się błyskawicznie, smakuje wspaniale i szybko znika :)






Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
ciasto:

-pół szklanki płatków jaglanych zmiksowanych na pył
-pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej (zmiksowałam płatki owsiane w młynku)
-40g rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-3 jajka

kruszonka:
-pół szklanki mąki owsianej
-30g rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-pół szklanki wiórków kokosowych

dodatkowo:
-1 łodyga rabarbaru
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania:
rabarbar:
-rabarbar myjemy, suszymy i kroimy na kawałki
-zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 15 minut i odsączamy z soku

ciasto:
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami i miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy powoli oby dwie mąki cały czas (cały czas miksując)
-na koniec dodajemy tłuszcz i całość dokładnei mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy całą masę

kruszonka:
-wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy

następnie:
-piekarnik nastawiamy do 180C
-na ciasto wykładamy rabarbar, który delikatnie wbijamy w ciasto
-posypujemy kruszonką
-pieczemy 40minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego i na zdrowie!


Komentarze

  1. O jakich wymiarach blaszki uzylas?

    OdpowiedzUsuń
  2. A do ciasta proszku do pieczenia nie trzeba? ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A do ciasta proszku do pieczenia nie trzeba? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam bezglutenowy pychaa właśnie wcinamyy :)))

      Usuń
    2. Jasne, można dodać. Ja akurat zrobiłam bez, bo nie miałam hi hi :).
      Ciesze się, żę smakuje!
      Na zdrówko!! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty