wtorek, 10 maja 2016

Mięso mielone z warzywami w sosie pomidorowym z ryżem






Składniki (na 3 porcje):
-500g zmielonej szynki wieprzowej
-1 kartonik passaty pomidorowej (400ml)
-1 średnia marchewka
-pół czerwonej papryki
-2 ząbki czosnku
-1 biała cebula

-garść świeżego szpinaku
-2 łyżki masła klarowanego
-1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
-kilka suszonych pomidorów
-sól, pieprz do smaku

dodatkowo:
-200g ryżu brązowego

Sposób przygotowania:

-ryż przekładamy do garnka i prażymy na małym ogniu przez około 1 minutę
-ryż zalewamy wrzącą wodą (400ml) i gotujemy pod przykrywką do miękkości
-marchew obieramy ze skórki
-szpinak płuczemy pod wodą
-cebulę, czosnek, paprykę, pomidory, marchew drobno kroimy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła i smażymy cebulę oraz czosnek na rumiany kolor. Następnie dodajemy resztę warzyw i dalej smażymy
-na patelnię wrzucamy mięso, całość przyprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy
-wlewamy passatę pomidorową, doprowadzamy do wrzenia aby sos się zredukował
-pod koniec dodajemy szpinak i jeszcze chwile wszystko dusimy
-na talerz wykładamy ryż oraz sos


Smacznego i na zdrowie!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz