środa, 18 maja 2016

Kokosowe brownie z owocami








Składniki:
ciasto:

-1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej (u mnie od AGNEX)
-20g oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki ciemnego kakao
-pół szklanki erytrolu (u mnie od AGNEX)
-1 puszka tłustego mleka kokosowego (400ml)
-10 łyżek wiórków kokosowych
-3 łyżki mąki kokosowej (u mnie od AGNEX)
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytrusów

polewa czekoladowa:
-3 łyżki kakao
-30g oleju kokosowego
-4 łyżki wody
-2 łyżki erytrolu

dodatkowo:

-garść truskawek
-1 kiwi
-garść wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy olej kokosowy, erytrol i mieszamy
-odstawiamy i studzimy aż kasza będzie zimna
-mleko kokosowe przelewamy do naczynia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do kaszy i wszystko dokładnie blendujemy
-dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż wszystko się dobrze połączy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy całą masę
-pieczemy 40minut
-wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy

polewa:
-olej kokosowy przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy
-garnuszek ściągamy z palnika, dodajemy wodę oraz kakao i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli polewa będzie zbyt gęsta można dodać więcej oleju lub wody)

następnie:
-ciasto polewamy polewą czekoladową
-kiwi obieramy i kroimy w plasterki, a potem na pół, truskawki dokładnie myjemy, suszymy, kroimy na pół
-owoce układamy na cieście
-posypujemy wiórkami
-wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Robiłyśmy już kasztanowe brownie ale kokosowego jeszcze nie :D Koniecznie do nadrobienia :D

    OdpowiedzUsuń