czwartek, 28 kwietnia 2016

Tarta czekoladowa z owocami bez pieczenia

Tarta jest niesamowicie dobra i nie wymaga pieczenia. Wypełniona po brzegi mocno czekoladowym kremem na bazie kaszy jaglanej i mleka kokosowego. Na wierzchu wyłożone świeże i soczyste owoce z dodatkiem orzechów. Brzmi smakowicie, prawda? Tak też smakuje! :)







Składniki:
spód:

-1,5 szklanki zmielonego słonecznika na pył (od GREEN essence)
-1,5 szklanki wiórków kokosowych lekko zmiksowanych (od GREEN essence)
-2 kopiaste łyżki prawdziwego miodu
-3 łyżeczki siemienia lnianego + niecałe pół szklanki ciepłej wody
-3 łyżeczki prawdziwego kakao/karobu (od GREEN essence)
-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (od GREEN essence)
-3 łyżeczki mąki kokosowej

krem czekoladowy:
-200g suchej kaszy jaglanej (od GREEN essence)
-1 puszka (400ml) tłustego mleka kokosowego (dobrze schłodzonego)
-3 kopiaste łyżki kakao/karobu (od GREEN essence)
-2 kopiaste łyżki prawdziwego miodu (od GREEN essence)
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu (opcjonalnie)

dodatkowo:
-garść borówki amerykańskiej
-garść truskawek
-garść posiekanych orzechów laskowych
-garść jagód goji

Sposób przygotowania:
spód:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto
-zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 10minut
-ciasto wykładamy na blaszkę do tarty i wkładamy do lodówki

krem:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
-odstawiamy i studzimy
-z puszki wyciągamy tylko stalą część, dodajemy do kaszy i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy resztę składników i miksujemy aż wszystko się połączy

następnie:
-na spód tarty wykładamy krem czekoladowy
-owoce dokładnie myjemy
-truskawki kroimy na pół
-świeże owoce układamy na kremie czekoladowy, posypujemy orzechami i jagodami goji
-całość wkładamy do lodówki na 1h

Smacznego i na zdrowie!


17 komentarzy :

  1. Czym można zastąpić mąkę kokosowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki kokosowej z reguły nie da się zbytnio zastąpić- zwłaszcza, gdy tarta jest bez pieczenia. Myślę, że może Pani spróbować pominąć mąkę kokosową i zwiększyć ilość wiórków lub słonecznika.

      Usuń
    2. Jeżeli ma się TM lub inne tego typu urządzenie to wiórki zmielone mogą być na mąkę:-)

      Usuń
    3. Jeżeli ma się TM lub inne tego typu urządzenie to wiórki zmielone mogą być na mąkę:-)

      Usuń
    4. Mąka kokosowa ma całkiem inne właściwości niż zmielone wiórki kokosowe :)

      Usuń
  2. Witam
    Jakiej wielkości blaszki użyto do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Jest to okrągła blaszka do tarty, która ma 24cm :-)

      Usuń
  3. Niestety źle toleruję kaszę jaglaną... czym można ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze robimy takie mini tartaletki bez pieczenia <3 Owoce do tego genialnie pasują :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można pominąć miód lub czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, syropem daktylowym . Można też zamienić na erytrol/ksylitol ale wtedy proszę dodać odrobinę więcej wody aby masa się dobrze 'skleiła' :)

      Usuń
  6. Tarta fantastyczna - aż żal kłaść na nią jakikolwiek krem ;)
    Po prostu bajka!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa!
      Pozdrawiam i ściskam :)

      Usuń
  7. Nie rozumiem za bardzo o co chodzi z ta stałą częścią z puszki? moje mleko jest zawsze płynne:)

    OdpowiedzUsuń