piątek, 15 kwietnia 2016

Placki twarogowe





Składniki:
-250g twarogu półtłustego
-30g mąki ryżowej
-10g budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
-2-3 łyżki wody
-2 średnie jajka
-2-3 łyżki erytrolu/ksylitol
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:
-biała oddzielamy od żółtek
-białka z dodatkiem słodzidła ubijamy na sztywną pianę
-twaróg blendujemy z żółtkami- na gładką masę lub nie. Ja lubię czuć ziarenka twarogu, więc nie blenduję dokładnie
-do twarogu dodajemy ubitą pianę z białek, wodę oraz mąkę ryżową
-całość dokładnie mieszamy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu
-łyżką nakładamy masę i smażymy placuszki z oby dwóch stron


Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze :

  1. czym można zastąpić mąkę ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić mąką jaglaną, owsianą, orkiszową :)

      Usuń
  2. Kiedy i w jakiej formie dodajemy budyń ?

    OdpowiedzUsuń