środa, 13 kwietnia 2016

Jaglane kokosanki




Składniki:
-180g wiórków kokosowych bez dwutlenki siarki (polecam te z lidla :) )
-70g ksylitolu/erytrolu zmiksowanego na cukier puder
-3 małe jajka
-1 łyżeczka mąki kokosowej + 2 łyżki to obtoczenia kulek
-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 łyżka mąki z tapioki/ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy po łyżce ksylitolu cały czas miksując. Piana musi być dobrze ubita czyli sztywna i błyszcząca
-w trakcie miksowania dodajemy żółtka
-wsypujemy wiórki, oby dwie mąki i mieszamy
-na koniec dodajemy kaszę jaglaną, olej i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-lepimy niewielkie kulki, obtaczamy w mące kokosowej lub wiórkach układamy na blaszce
-piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy 10minut

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :

  1. Kiedyś miałyśmy fazę na takie kuleczki :D Teraz znów byśmy się chętnie nimi zajadały :)

    OdpowiedzUsuń