Ciasto pomarańczowe z mandarynkami




Składniki(okrągła blaszka 17cm):
-100g suchej kaszy jaglanej 
-20g oleju kokosowego
-łyżka mąki z tapioki
-pół szklanki płatków jaglanych
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego
-2 małe jajka
-niecałe pół szklanki wody

-1/3 szklanki (więcej lub mniej) erytrolu/ksylitolu + 1-2 łyżki aby zrobić cukier puder
-1/2 łyżeczki cynamonu
-2 mandarynki

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy suszone pomarańcze oraz olej kokosowy. Wszystko mieszamy , jeszcze chwile gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia
-białka jaja z dodatkiem erytrolu/ksylitolu ubijamy na sztywną pianę
-do kaszy dodajemy żółtka, wodę i blendujemy na gęsty krem
-następnie dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników(oprócz mandarynek) i dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, nakładamy mandarynki i wciskamy je w masę
-całość pieczemy 50minut
-wyciągamy i studzimy
-słodzik przekładamy do młynka i miksujemy na pył
-ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Wspaniałe ciasto, takie uwielbiam, czy zamiast ksylitolu można dodać zwykły cukier puder?

    OdpowiedzUsuń
  2. Polane jogurtem naturalnym to musi być genialne w smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym mozna zastapic jaglane platki? Tu gdzie mieszkam jest tylko kasza jaglana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można zastąpić płatkami owsianymi/jęczmiennymi błyskawicznymi :).
      Pozdrawiam i ściskam!

      Usuń
  4. Połączenie składników musi dawać pyszną, słodko-orzeźwiającą mieszankę :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty