czwartek, 31 marca 2016

Placuszki z kaszy jaglanej






Składniki:

-50g suchej kaszy jaglanej
-2 łyżki mąki z tapokii
-kilka łyżek ksylitolu/erytrolu
-3 płaskie łyżki budyniu waniliowego bez cukru sztucznych aromatów i skrobi modyfikowanej
-1 łyżka siemienia lnianego
-pół szklanki ciepłej wody
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia
dodatkowo:
-miód lub syrop z agawy niebieskiej

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy
-siemię lniane, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż zgęstnieje. Całość przekładamy do kaszy i blendujemy
-dodajemy resztę składników i dalej blendujemy

-patelnię z dodatkiem tłuszczu rozgrzewamy
-za pomocą łyżki nakładamy placuszki i smażymy z oby dwóch stron
-smarujemy miodem lub polewamy syropem z agawy niebieskiej

Smacznego i na zdrowie!
-


2 komentarze :

  1. Uwielbiam placuszki z kaszy jaglanej. Takich z budyniem jeszcze nie robilam. Jesli bym chciala zamienic siemie lniane na jajko,to czy jedno wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani to chyba tylko siedzi i tworzy te wspaniałe przepisy :)

    www.sowiraj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń