środa, 9 marca 2016

Placek cukiniowo-kokosowy z nutą imbirową


Dzisiaj cukinia w roli głównej! Czyli pyszny, miękki , wilgotny i słodki placek cukiniowo-kokosowy z nutą imbirową, który możesz jeść bez wyrzutów sumienia....Ciasto jest naprawde pyszne i ciężko poprzestać na jednym kawałku :)





Składniki (blaszka 17cm):
-60g suchej kaszy jaglanej
-pół szklanki wiórków kokosowych
-200g potartej cukinii na małych oczkach
-2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
-2 małe jajka
-2g świeżego, potartego imbiru
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny/pomarańczy

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wodą/mlekiem roślinnym i gotujemy do miękkości. Odstawiamy i studzimy
-białka oddzielamy od żółtek
-żółtka, słodzik dodajemy do kaszy i blendujemy na gęsty krem
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
- do kaszy dodajemy cukinię, ubite białka oraz resztę składników
-wszystko dokładnie mieszamy
-blaszkę smarujemy olejem kokosowym, posypujemy wiórkami (możemy wyłożyć papierem do pieczenia) i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 45-50 minut
-studzimy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze :

  1. Witaj, brzmi smacznie :) Ile tej kaszy jaglanej? 60dkg? 60g: :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I te zielone drobinki w środku ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  3. 60 g suchej ile nam da po ugotowaniu? Pytam bo mam ugotowana już większa ilośc :)

    OdpowiedzUsuń