wtorek, 15 marca 2016

Markizy jaglane z kremem daktylowo-czekoladowym bez pieczenia

Kolejne jaglane szaleństwo! Dzisiaj proponują jaglane markizy z obłędnym kremem daktylowo-czekoladowym. Koniecznie musicie ich spróbować!





Składniki:
ciasto:
-50g suchej kaszy jaglanej
-100g płatków jaglanych
-70-80g zmielonego słonecznika na pył
-10g oleju kokosowego


krem daktylowy-czekoladowy:
-150g suszonych daktyli bez dwutlenku siarki
-1 puszka mleka kokosowego (dobrze schłodzonego przez kilka godzin lub całą noc)
-50g gorzkiej czekolady 90% kakao
-50ml wody z mleka kokosowego, która zostanie po zużyciu śmietanki

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy olej kokosowy. Studzimy i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (jeśli ciasto będzie się kleiło należy dodać więcej płatków jaglanych lub zmielonego słonecznika)
-na folię lub papier do pieczenia nakładamy ciasto, przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru/foli i rozwałkowujemy ciasto
-za pomocą szklanki wykrawamy ciastka
-wstawiamy do zamrażalnika na około 10 minut

krem:
-daktyle zalewamy wodą i moczymy całą noc aby zmiękły
-z puszki wyjmujemy gęstą śmietankę i za pomocą miksera ubijamy na bitą śmietanę
-czekoladę z dodatkiem wody, która została z mleka kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Odstawiamy i studzimy
-daktyle blendujemy na gęsty krem, łączymy z czekoladą, bitą śmietaną i mieszamy

następnie:-na ciastka nakładamy krem, przykrywamy kolejnym ciastkiem

Smacznego i na zdrowie!


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: AGNEX

26 komentarzy :

  1. Świetny przepis :) Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :) Mam pytanko, a mleczka kokosowego taka duża puszka, 400ml tak?
    ...kiedyś używałam mleczka kokosowego i nie miało ono tej wody (nie wstrząsałam puszką) czy to się często zdarza i można użyć takiego mleczka do tego przepisu i wszystko się uda?
    Z góry dziękuję za odp.
    Pzdr, Mi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Dokładnie tak- 400ml.
      Wszystko zależy od tego, jakie mleko kupisz. Ważne aby było tłuste i żeby udało się ubić na bitą śmietanę. Musisz sama sprawdzić, bo mi ciężko jest powiedzieć, jeśli tego nie widzę ;)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :)

      A mogę spytać jakiego Ty używasz?

      Usuń
  3. Super przepis, wypróbuje obowiązkowo :)
    W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga http://smilingshrimp.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,

    a proszę o informację, ile kalorii ma 1 markiza? I w jaki sposób (w zamkniętym pudełku może?) je przechowywać i przede wszystkim jak długo?

    pozdrawiam, Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale nie wiem ile może mieć kcal, ponieważ nie liczę kalorii :).
      Myślę, że w zamkniętym pudełku mogą leżeć około 7 dni
      Pozdrawiam, Aga

      Usuń
  6. Gdzie można kupić dobrą, gorzką czekoladę ? :) Jedynie widziałam jedną w Kauflandzie za 10 zł, czy można dostać coś porządnego taniej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, to dobrą gorzką czekoladę za mniej niż 10zł ciężko dostać. Natomiast jeśli musimy coś wybrać i mamy ograniczenia finansowe, to czekolada wawel 90% kakao jest za około 5-6zł :)

      Usuń
  7. czym można zastąpić mleko kokosowe? czy to może być zwykła bita śmietana dla niewegan? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można pominąć lub jakoś zamienić czekoladę? Nie chcę wprowadzać córce, nawet gorzkiej, a przepis wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, może być ciężko, ale proszę spróbować dodać kilka łyżek prawdziwego kakao lub karob. Myślę, że powinno być ok :).

      Usuń
  9. Czy mozna zastapic platki jaglane innym produktem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak np. płatki owsiane błyskawiczne/płatki jęczmienne :)

      Usuń
  10. hej, możesz zdradzić ile sztuk Ci wyszło?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, z tego, co pamiętam, to 7 lub 8. Na zdjęciu jest tylko 6, bo kilka zostało już zjedzonych :D

      Usuń
  11. Właśnie je zrobiłam, krem wyszedł niebiański, ciężko się powstrzymać, żeby go nie zjeść wcześniej. Ale markizy wyszły takie mokre i wyglądają jak z surowego ciasta, czy myśli Pani, że można je lekko podpiec, żeby były choć chrupiące? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Markizy są wilgotne i miękkie, ale nie mokre. Nie polecam pieczenia, ponieważ zawierają one słonecznik. Słonecznik zawiera tłuszcze, które pod wpływem temperatury staną się dla nas toksyczne. Jeśli woli Pani wersję z twardszymi ciastkami, to polecam ten przepis:
      http://aktywnezywienie.blogspot.com/2016/01/domowe-ciasteczka-ero.html

      Usuń
  12. Kochamy przekładać w taki sposób ciasteczka :D Zawsze jest problem aby powstrzymać się przed wyjedzeniem kremu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, a ja zamiast słonecznika dałam siemie lniane, czy moge podpiec? Moje dziecko takich wilgotnych na pewno nie tknie :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, a ja zamiast slonecznika dałam siemie lniane zmielone, czy ja mogę podpiec? Moje dziecko takich wilgotnych się na pewno nie tknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Można, ale zdrowsze są bez pieczenia ze względu na obecność słonecznika którego nie należy podpiekać

      Usuń